7+2 termékenységfokozó táplálkozási tanács – 1. rész

Manapság sajnos egyre több pár küzd termékenységi problémákkal és nehezen jön a baba. Szerencsére azonban ma már számos módszer létezik az áldott állapot elősegítésére. Az egyik ilyen, természetes és kockázatmentes módszer az étrend helyes megválasztása.

A megfelelő étrend mindkét félnél növeli a termékenységet, de ha esetleg orvosi segítségre is szükség van a fogantatáshoz, az alábbi tanácsok akkor is jelentősen növelik a siker esélyét. Az alábbi tanácsok így azoknak is ajánlottak, akiknél a mesterséges megtermékenyítés hozhatja meg a várt gyermekáldást.

1. Teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket egyél

A szénhidrátok befolyásolják a vércukor- és az inzulinszintet. Ha folyamatosan magas a nő vércukorszintje, ez negatívan befolyásolja a – termékenység szempontjából nagyon kritikus – hormonháztartást. A tudomány mai állása szerint elfogyasztott szénhidrátok mennyisége kevésbé, összetétele azonban jelentősen befolyásolja a termékenységet.

A gyorsan emészthető, finomított szénhidrátok (például a fehér kenyér, a burgonya és a cukrozott szénsavas üdítők), hirtelen megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ezzel jelentősen csökkentve a teherbeesés esélyét.

A fehér kenyér helyett fogyassz inkább olyan kenyeret, amelyet teljes kiőrlésű gabonából készítettek, ezeket ugyanis lassabban bontja le a szervezet. Egyél sok olajos magvat, zöldséget és friss gyümölcsöt. Ezekben rengeteg fontos tápanyag található, ráadásul a vércukor szintet sem emelik meg hirtelen.

2. Vörös hús helyett egyél növényi eredetű fehérjét

Sajnos a magyar konyhában nincsenek túl nagy hagyományai a növényi eredetű fehérjét nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszerek (például a hüvelyesek, bab, borsó) fogyasztásának. Helyette rengeteg vörös húst eszünk, ami bizonyos esetekben növelheti a terméketlenség kialakulását.

Amennyire lehet, kerüld a vörös húsokat és egyél inkább fehér húst, de leginkább halat. Emellett azonban naponta legalább egyszer fogyassz valamilyen hüvelyes növényt (bab, borsó) vagy valamilyen mogyoró és diófélét. Ezek az ételek ugyanis amellett, hogy kiváló fehérjeforrások, sok élelmi rostot és hasznos ásványi anyagokat tartalmaznak

3. Transzzsírt ne!

Sajnos rengeteg boltban kapható termékben, illetve gyorséttermi ételekben előfordulnak – az egészségre rendkívül ártalmas – úgynevezett transzzsírok. Ezek a zsírok a termékenység csökkentése mellett az érrendszerre is rendkívül rossz hatással vannak és szerepet játszhatnak bizonyos szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásában, így minél inkább kerülni kell őket.

A transzzsírsavak leginkább a növényi olajok mesterséges feldolgozásánál, az úgynevezett keményítés során keletkeznek. Ha egy termék címkéjén a hidrogénezett növényi zsír feliratot látod, inkább ne vedd meg. Sajnos ezek az anyagok igén széles körben használtak az élelmiszeriparban, megtalálhatóak számos margarinban, növényi zsiradékban, valamint kekszekben, péksüteményekben, gyorsételekben és tartós süteményekben.

4. Fogyassz telítetlen zsírsavakat

A telítetlen zsírsavaknak számos jótékony hatása mellett fontos szerepe van a peteérés elősegítésében és a fogantatás után a fejlődő embrió egészséges fejlődésében is. Emellett növelik az inzulinérzékenységet és csökkentik a gyulladásos folyamatok hevességét.

A telítetlen zsírsavak lehetnek egyszeresen és többszörösen telítettek. Egyszeresen telítetlen zsírsavak vannak az olívában, mogyoróban, repceolajban, avokádóban és a diófélékben, például mandula, kesudió.

A többszörösen telítetlen zsírsavak közül a két legfontosabb az omega-3 és omega-6. Előbbit leginkább a tengeri halak (hering, lazac), illetve a lenmag és a belőle készült olaj tartalmaznak, az utóbbi forrásai leginkább a napraforgó-, repce-, szója-, kukoricaolaj.

Forrás: bertengo

Tovább a blogra »